Vstupujete na stránky s prodejem alkoholu. Prosím potvrďte, že Vám již bylo 18 let.

Je nám líto, ale osobám mladším 18ti let alkohol neprodáváme.

Sekt

Zas a znova nás fascinuje dlouhá cesta klasického sektu,
která začíná na vinici a až po mnoha letech končí ve skleničce.

Tradice výroby klasického sektu se začala psát ve Bzenci

Na bzeneckém velkostatku se výrazně projevila prozíravost jeho správce a pozdějšího ředitele Franze Schwarzmanna. V roce 1876 začal Schwarzmann s výrobou šumivého vína (sektu), které záhy získalo světovou pověst. V roce 1881 získalo toto šumivé víno zlatou medaili v Toulouse a v roce 1890 v Bruselu, v Paříži to byl pak čestný diplom a zlatá medaile. Ve Vídni bzenecký sekt získal v roce 1894 čestný diplom a v roce 1898 první cenu a státní čestný diplom.

Právě letopočtu 1876 je zasvěcen náš „Sekt 1876“, který hrdě navazuje na tradici počátků výroby prvních sektů v Čechách. Jedinečná kupáž vín, tedy mísení několika odrůd je základní fakt, který nás liší od konkurence. Dále pak to, že naše sekty vyrábíme tradiční metodou zrání v lahvích po dobu minimálně 36 měsíců a pak ručně setřásáme.

Za zmínku stojí i to, že na výsledné kupáži z našich vín spolupracujeme s francouzským enologem. Naše společnost vyrábí ročně přibližně 15 tisíc kusů lahví sektu v kategorii brut. Důležité je vědět, že dobrý sekt se vyrábí sekundárním kvašením v lahvi (klasická výroba sektu), a jako základ může být kupáž vín několika odrůd. Rozhoduje také délka ležení na lahvi (kalech), nejlépe minimálně 2 až 3 roky. Pak má sekt jemné perlení a harmonickou strukturu v chuti i vůni.

Abychom si mohli sekt náležitě vychutnat, je důležité vyvarovat se při jeho konzumaci několika chyb. Základem je správně vychlazená lahev (na 3 až 5 stupňů Celsia), která by měla být v lednici v klidu. Určitě nedávat do mrazáku, sektu tak uštědříte šok. Další chybou je, že po odstranění agrafy (drátěné spony), mnoho lidí, aby lahev otevřelo, otáčí korkem. Nutné je však uchopit pevně korek a otáčet lahví. Nápoj následně naléváme do sklenice, kterou nakloníme do úhlu 45 stupňů, po jejím skle. Díky tomu nám nevypění. Pak teprve nastává ten správný moment, kdy si můžeme naši skleničku správně „užít“, a to nejen na konci roku.

Významná ocenění Sektu 1876, roč. 2013:

  • Prague Wine Trophy 2018 - Prague Gold
  • Král vín 2019 - šumivé a perlivé - stříbrná medaile
  • Prague Wine Trophy 2019 - Prague Gold

 

Připojená videa

Košík 0